Activități copii

17 moduri de a-i motiva pe copii sa citească

Find în spital cu Sophie am recitit cartea Pervazul cu povești, am reascultat Poveștile Cristinei si i-am spus eu din poveștile pe care mi le spunea la rândul ei mama. Am întrebat și celelalte doua mamici dacă vor sa citească cartea puilor lor. Una a răsfoit-o doar, cealaltă nici nu m-a băgat în seamă. Și mă întrebam de ce oare nu au fost atrase de carte, ca doar e minunată…

În ultima seara, la TV era un reportaj despre și cu Bianca Mereuță, fondatoarea grupului Ce le citim copiilor. Le-am întrebat pe colegele de salon, mame de copii de 4 și 6 ani, dacă sunt în acel grup. Răspunsul a fost NU. Și atunci am înțeles de ce au fost interesate de o ceartă de la acces direct dar nu și de o carte. Am înțeles de ce se lasă cu scandal când li se interzicea copiilor telefonul și de ce nu au fost atrași de o carte. 

Puii de Artdor au cărți, nu atât de multe pe cât mi-aș fi dorit. Am încercat să cumpărăm mereu cărți și jocuri educative. Seara citim o poveste, două sau cât am eu putere. Daaar, totuși cum îi motivăm pe copii să îndrăgească poveștile, cititul și cărțile? 

Am adunat câteva idei, unele ne reușesc de minune, altele încă nu le-am pus în practică. Vă las să citiți ❤️ 

 

 

1.Fii un exemplu pentru copilul tău. Când copilul crește înconjurat de cărți, el va îndrăgi cărțile. Petreceți mai mult timp citind, iar după ce ați închis cartea vorbiți despre impresiile cu care ați rămas.

 

  2.Folosește cărțile audio. Copilul nu doar va învăța să citească ci și să vorbească cu intonația corectă. Eu de multe ori aleg teatru radiofonic sau poveștile audio de pe poveștile Cristinei.

3.Creați un loc frumos pentru citit. Un colțișor liniștit și plăcut, în care vor fi aranjate frumos cărțile. Nu e nevoie să cheltui bani, câteva perne într-un colț, o măsuță pe care sunt cărțile, o lampă sunt de ajuns.

 

4.Transferați povestea în realitate. Dacă puiului i-a plăcut povestea celor 3 purceluși atunci mergeți la bunici sau la fermă pentru a vedea în realitate acei purceluși. Îi plac stelele? Mergeți la planetariu.

 

5.Cumpărați reviste. În fiecare număr sunt abordate diferite teme, astfel ar putea descoperi o temă anume.

 

6.Citiți cartea, apoi uitați-vă la film. Alegeți o poveste care a fost ecranizata. Citiți-o apoi organizați o seara de film dedicată acelei cărți. Este un mod sigur de a-l face pe copil să îndrăgească cărțile.

 

7.Aranjați cărțile în așa fel încât să fie la îndemâna copiilor mereu.

 

8.Citiți cărțile în glas. Compuneți cântecele.

 

9.Vizitați biblioteca împreună cu copiii. Copiilor li se pare foarte interesant un loc nou cu totul diferit. Împrumutați o carte de la biblioteca.

 

10.Citiți aceleași cărți pentru copii. Cu timpul el va observa că istorioara se repetă iar dacă mai are și rime atunci cu siguranță curând le va memora.

 

11.Gătiți după o carte de rețete. Alegeți împreună o rețetă și lasă-l să citească ingredientele în timp ce dvs le pregătiți.

 

12.Organizați clubul micilor cititori. Pentru asta invitați un prieten cu care să discute împreună despre ultima carte citită.

 

13.Sărbătoriți zilele de naștere ale scriitorilor iubiți. Cu siguranță copiii vor îndrăgi aceste sărbători. Acest punct ar trebui să-l transform în obicei și la noi.

14.Pune întrebări. Întreabă-l ce personaje i-au plăcut. Ce crede el că se va întâmpla în continuare. Este important să învețe sensul textului.

 

15.Daruiește-i o lanternă de citit. Astfel va avea un motiv în plus să citească înainte de somn.

 

16.Adaugă periodic cărți noi în bibliotecă. Fiecare eveniment important însoțiți-l cu o carte nouă. Ați adoptat un cățeluș – cumpărați o carte despre câini. În acest fel se vor crea amintiri la care el mereu se va întoarce cu drag înainte de culcare.

 

17.Dăruiți cărți celor dragi și obișnuiți-l și pe copil să o facă. Dacă este invitat la ziua de naștere a unui prieten, atunci ajută-l să aleagă cartea potrivită.

 

Tu cum îl motivezi pe puiul tău să citească?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *